Μυκητιασική λοίμωξη στα πόδια – Συμπτώματα και θεραπεία

Το γυμνό πόδι μιας γυναίκας

Το πόδι του αθλητή ή tinea pedis είναι τα κοινά ονόματα που χρησιμοποιούνται για τη μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα γύρω από τα πόδια.

Αυτή η κατάσταση είναι κοινή μεταξύ των αθλητών, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρή, ειδικά όταν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή διαβήτη. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αναπτύξει λοίμωξη από μύκητες στα πόδια, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον επαγγελματία υγείας σας.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ανάπτυξη του μύκητα στα πόδια σας μπορεί να προκληθεί για διάφορους λόγους. Εάν κάποιος έχει ήδη μολυνθεί και έρθετε σε επαφή με αυτό το άτομο είτε αγγίζοντάς τον απευθείας είτε αγγίζοντας επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με τον μύκητα, τότε μπορεί να κινδυνεύετε επίσης. Πόδια μύκητας που είναι επίσης γνωστή ως μύκητας tinea ευδοκιμεί σε υγρό και ζεστό περιβάλλον. Μερικά από τα μέρη όπου αναπτύσσονται συνήθως περιλαμβάνουν πισίνες, δάπεδα αποδυτηρίων και ντους.

Εάν θέλετε να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τους μύκητες των ποδιών και τις μυκητιάσεις – η ομάδα μας σας συνιστά να επιλέξετε φυσικά προϊόντα, όπως το Exodermin και το Foot Trooper. Είναι πολύ δημοφιλείς στην Ελλάδα και κερδίζουν μόνο θετικές απόψεις. Η τιμή είναι σε έκπτωση, οπότε βιαστείτε τώρα!

Παράγοντες κινδύνου

Είναι δυνατό για οποιονδήποτε να πάρει μια μυκητιασική λοίμωξη, αλλά ορισμένα πράγματα, συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορείτε να πάρετε το πόδι του αθλητή εάν το κάνετε ή έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Επισκεφθείτε δημόσια ντους, πισίνες και αποδυτήρια ξυπόλητοι
 • Μοιραστείτε πετσέτες και κάλτσες με ένα μολυσμένο άτομο
 • Έχετε ιδρωμένα πόδια
 • Φορέστε παπούτσια που κάνουν τα πόδια σας να ιδρώνουν
 • Φορέστε παπούτσια που έχουν κλειστά toe
 • Υποφέρετε από τραυματισμό των νυχιών ή του δέρματος στα πόδια σας

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί με το πόδι του αθλητή μπορεί να παρουσιάσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

 • Αίσθημα καψίματος, τσιμπήματος ή κνησμού μεταξύ των ποδιών και των πέλματος
 • Κυψέλες
 • Ξηρό δέρμα
 • Ξεφλούδισμα ή ράγισμα του δέρματος
 • Εύθρυπτα νύχια ποδιών
 • Ακατέργαστο δέρμα

Θεραπείες μυκητιασικής λοίμωξης στα πόδια

Μυκητιασική λοίμωξη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να θεραπεύσετε τον μύκητα στα πόδια σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορείτε να αναλάβετε τα φάρμακα μετρητή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Πάνω από τον πάγκο τα φάρμακα περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην πληγείσα περιοχή. Ωστόσο, εάν το πρόβλημα παραμένει, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ιατρικό επαγγελματία ο οποίος στη συνέχεια θα συνταγογραφήσει ισχυρότερες αντιμυκητιασικές κρέμες και από του στόματος φάρμακα.

Μια σειρά από θεραπείες στο σπίτι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μύκητα ποδιών. Ο επαγγελματίας υγείας προτείνει ότι όποιος πάσχει από το πόδι του αθλητή πρέπει να μουλιάσει τα πόδια του σε αλμυρό νερό και διάλυμα ξιδιού. Το αραιωμένο ξύδι όταν προστίθεται σε διάλυμα αλμυρού νερού μπορεί να βοηθήσει στην ξήρανση της κυψέλης και να προσφέρει ανακούφιση από τον κνησμό.

Εναλλακτική θεραπεία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του ποδιού του αθλητή. Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης και μια σειρά από μελέτες δείχνουν επίσης ότι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή στο σπίτι.

Το πόδι του αθλητή μπορεί να γίνει σοβαρό εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ο κίνδυνος εξάπλωσης της λοίμωξης από τα δάγκεια δάγκεια δάγκεια άλευρα αυξάνεται εάν η θεραπεία δεν λαμβάνεται εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και από τα πόδια στα χέρια. Αυτό είναι δυνατό ειδικά όταν ο ασθενής δεν πλένει τα χέρια του αφού αγγίξει την πληγείσα περιοχή. Ακόμα κι αν αγγίζουν άλλα μέρη του σώματός τους μετά το ξύσιμο της πληγείσας περιοχής, είναι δυνατόν να εξαπλωθεί η λοίμωξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μόλις εμφανιστούν συμπτώματα.

Οι ασθενείς πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν σαπούνι και νερό για να πλύνουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν την πληγείσα περιοχή στα πόδια τους.

Πώς να αποτρέψετε τον μύκητα ποδιών

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και είναι πολύ πιθανό να αποφευχθεί η μυκητιακή λοίμωξη στο πόδι. Εδώ είναι μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη του μύκητα των ποδιών.

 • Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασική σκόνη στα πόδια σας εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να αναπτύξετε το πόδι του αθλητή ή εάν απαιτείται να φοράτε κλειστά παπούτσια ή κάλτσες όλη την ώρα.
 • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να πλένετε τα πόδια σας κάθε μέρα και να βεβαιώνεστε πάντα ότι τα πόδια σας είναι καλά αποξηραμένα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών μεταξύ των ποδιών.
 • Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες και κάλτσες με άλλους, ειδικά ανθρώπους που έχουν πόδι αθλητή.
 • Μην περπατάτε στα αποδυτήρια, τις πισίνες και τα δημόσια ντους ξυπόλητοι.
 • Επιλέξτε κάλτσες που είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι, μαλλί ή άλλα αναπνεύσιμα υφάσματα.
 • Αφήστε τα πόδια σας να πάρουν λίγο αέρα όταν είστε στο σπίτι.
 • Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα, κρατήστε δύο ζεύγη παπουτσιών για εργασία και εναλλάξ μεταξύ των ζευγαριών, ώστε το ένα να μπορεί να στεγνώσει όταν χρησιμοποιείτε το άλλο.

Βρείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο ιστολόγιό μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *