Κυστίτιδα και ακράτεια – Τι γνωρίζουμε για αυτές

Κυστίτιδα και ακράτεια Η κυστίτιδα και η ακράτεια θεωρούνταν από καιρό και θεωρούνταν ως πρωτίστως προβλήματα γυναικείας υγείας. Όμως οι επιστήμονες παρατήρησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες ότι όλο και περισσότεροι, διαφορετικά, υγιείς άνδρες και παιδιά αρχίζουν να υποφέρουν από αυτό. Τι προκάλεσε αυτό; Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε εξηγώντας ποιο είναι το ιατρικό ζήτημα. Η κυστίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Προκαλείται κυρίως από βακτήρια E. coli. Άλλοι λόγοι για την εμφάνισή του μπορεί να είναι αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα, αντισυλληπτικά, ακατάλληλα προϊόντα για προσωπική υγιεινή και χρήση καθετήρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κυστίτιδα και η ακράτεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με οικιακές θεραπείες. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την υγεία σας επιπλέον λαμβάνοντας συμπληρώματα βοτάνων. Σήμερα, η αγορά προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τα συμπτώματα και να έχετε φυσιολογική ούρηση. Ένα από τα καλύτερα από αυτά είναι το Urovico. Η επίσημη ιστοσελίδα τους προσφέρει μια προσοδοφόρα τιμή και η σύνθεση είναι απολύτως φυσική, που περιέχει νιασίνη και βιταμίνη C. Επίσης, φροντίστε να διατηρείτε καλή προσωπική υγιεινή. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που είναι κατάλληλα για τις ατομικές σας ανάγκες και δεν προκαλούν επιπλέον ερεθισμούς στο σώμα.

Τι είναι η κυστίτιδα και η ακράτεια; Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από αυτά πιο συχνά από τους άνδρες; Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά τους με σπιτικές θεραπείες; Ποια είναι τα καλύτερα φυσικά προϊόντα για την εξάλειψη των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης; Ποια μέτρα προσωπικής υγιεινής πρέπει να ληφθούν για να παραμείνουμε υγιείς και καθαροί; Πώς να αποτρέψετε το πρόβλημα;

Μάθετε τα πάντα για την κυστίτιδα και την ακράτεια στο παρακάτω άρθρο!

Τι είναι η κυστίτιδα και η ακράτεια

Τι είναι η κυστίτιδα

Η κυστίτιδα και η ακράτεια μπορεί να εμφανιστούν για τους ακόλουθους λόγους:

 • Ανεπαρκής Ατομική Υγιεινή. Αυτό σημαίνει να πλένετε την οικεία σας ζώνη πολύ συχνά ή πολύ άσχημα. Η κακή υγιεινή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό μιας μεγάλης παλέτας βακτηρίων και αυτό είναι ένας παράγοντας για την ανάπτυξη μόλυνσης. Από την άλλη, η ουρογεννητική περιοχή έχει την προστατευτική της μικροχλωρίδα από ωφέλιμα βακτήρια. Εάν αυτή η περιοχή απολυμαίνεται συνεχώς με τζελ, σαπούνια και άλλα απολυμαντικά, θα οδηγήσει σε παραβίαση του προστατευτικού φραγμού διαβίωσης.
 • Σεξουαλικές Επαφές. Η κυστίτιδα δεν μεταδίδεται σεξουαλικά. Καλό είναι όμως να πλένεστε και να κάνετε ντους αμέσως αφού διασκεδάσετε ανάμεσα στα σεντόνια. Αυτό θα καθαρίσει τα βακτήρια που εισήλθαν στην ουρήθρα.
 • Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών. Τα ούρα έχουν καθαρά μηχανική καθαριστική δράση στο ουροποιητικό σύστημα. Όταν είναι λίγο, δημιουργούνται συνθήκες για τη διατήρηση των βακτηρίων.
 • Γαστρεντερικά προβλήματα. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι η αιτία ανάπτυξης κυστίτιδας λόγω της εξάπλωσης των εντερικών βακτηρίων στην ουρογεννητική περιοχή.
 • Καθετηριασμός, Τραύμα, Κυστεοσκόπηση και Χειρουργικές Επεμβάσεις. Η τοποθέτηση ουρηθρικού καθετήρα ή η πραγματοποίηση οποιασδήποτε επέμβασης μέσω της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσει βακτηριακές λοιμώξεις.
 • Οι διαβητικοί εκκρίνουν γλυκόζη με τα ούρα τους που είναι ένα υπέροχο έδαφος αναπαραγωγής μικροοργανισμών.

Η κυστίτιδα και η ακράτεια είναι μερικές από τις πιο διαδεδομένες και δυσάρεστες ουρολογικές παθήσεις. Στην ουσία τους είναι φλεγμονές του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να είναι χημικές, ακτινοβολίες ή βακτηριακές φλεγμονές, με τις τελευταίες να είναι οι πιο συχνές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παθογόνα βακτήρια εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Εκεί, αναπτύσσονται και αρχίζουν να εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η περιοχή στερείται βακτηριακής χλωρίδας. Ένας μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών που εισέρχονται σε αυτό οδηγεί πάντα στην εμφάνιση της λεγόμενης οξείας κυστίτιδας. Η πιο κοινή αιτία της ανάπτυξής του είναι τα εντερικά βακτήρια.

Αυτή η ασθένεια επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες από παιδιά έως ηλικιωμένους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι κατά μέσο όρο το 30 έως 50% του πληθυσμού παθαίνει φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες αρρωσταίνουν έως και 3 φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Αυτό οφείλεται στην κοντύτερη ουρήθρα τους, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ευκολότερη είσοδο των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες. Φροντίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα που λειτουργούν για τη θεραπεία των συμπτωμάτων και των αιτιών της κυστίτιδας. Ένα από τα πιο αξιόπιστα είναι το Cystenon.

Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από κυστίτιδα πιο συχνά από τους άνδρες

κυστίτιδα, άνδρες, γυναίκες

Αυτά είναι μερικά βασικά στοιχεία που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για την κυστίτιδα:

 • Περίπου 1 στις 3 γυναίκες έχει, τουλάχιστον, ένα επεισόδιο κυστίτιδας στη ζωή της. Πολύ συχνά, η κατάσταση υποτροπιάζει.
 • Περίπου το 81% όλων των περιπτώσεων ουρολοιμώξεων αφορά γυναίκες.
 • Περισσότερο από το 27% των γυναικών με επεισόδιο ουρολοίμωξης βιώνουν ένα άλλο επεισόδιο μέσα στους επόμενους 6 μήνες και το 48% τον επόμενο χρόνο.
 • Οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις) από άλλες εκπροσώπους του ευγενέστερου φύλου.
 • Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις της ουροδόχου κύστης λόγω του μεγέθους και της θέσης της ουρήθρας στο σώμα τους.

Η κυστίτιδα είναι μια ασθένεια που έχει αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε γυναίκα και είναι μια φλεγμονή της επένδυσης της ουροδόχου κύστης. Η ουρηθρίτιδα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με την κυστίτιδα ή ανεξάρτητα, είναι μια φλεγμονή της ουρήθρας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε τέταρτη γυναίκα έπασχε από κυστίτιδα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Οι γυναίκες πέφτουν θύματα τέτοιων λοιμώξεων συχνότερα από τους άνδρες λόγω ανατομικών χαρακτηριστικών. Η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή, ευρύτερη και βρίσκεται κοντά στον κόλπο. Καταπολεμήστε τα συμπτώματα της κυστίτιδας παίρνοντας ένα φυσικό συμπλήρωμα, όπως το Cistat.

Στις γυναίκες, τα ανατομικά χαρακτηριστικά και η θέση της ουρήθρας αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας βακτηριακής φλεγμονώδους διαδικασίας. Η κυστίτιδα είναι η πιο κοινή βακτηριακή φλεγμονή, που προκαλείται στο 80% των περιπτώσεων από Escherichia coli. Δυστυχώς, λόγω του υψηλού επιπολασμού του βακτηρίου, ορισμένα στελέχη αρχίζουν να αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά.

3 κύριοι τύποι κυστίτιδας – Πώς να τους αναγνωρίσετε

κύριοι τύποι κυστίτιδας

Αυτοί είναι οι 3 κύριοι τύποι κυστίτιδας και πώς να αναγνωρίσετε τις διαφορές μεταξύ τους:

 1. Οξεία κυστίτιδα. Χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη επώδυνη ανάγκη για ούρηση και ερεθισμό κατά την ούρηση. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, είναι ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Αν και εμφανίζεται με πιο έντονα συμπτώματα, η οξεία κυστίτιδα περνά σχετικά γρήγορα. Συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα και αυτή η περίοδος μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη με τις οικιακές θεραπείες. Ωστόσο, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα κάψουλες, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια.
 2. Χρόνια Κυστίτιδα. Εμφανίζεται με ελαφρώς πιο ήπια συμπτώματα. Συνήθως χαρακτηρίζεται όχι από πόνο αλλά από συνεχή ενόχληση και σποραδικές καταστάσεις έξαρσης. Αυτό εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη γενική υγεία του ασθενούς.
 3. Δευτεροπαθής κυστίτιδα. Είναι μια λοίμωξη, που δημιουργείται ως αποτέλεσμα άλλης ασθένειας, ως επιπλοκή. Αυτή η επιπλοκή διαρκεί μήνες. Η λύση είναι συνήθως η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου που προκάλεσε τη φλεγμονή. Στο μεταξύ, καλό είναι να εφαρμόζετε σπιτικές θεραπείες για την κυστίτιδα ή κάποιο άλλο είδος ομοιοπαθητικής για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες με χρόνια προστατίτιδα και BPH.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κυστίτιδας με σπιτικές θεραπείες

Η κυστίτιδα δεν είναι κάτι νέο στον κόσμο μας. Οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας το αντιμετώπισαν πολλές φορές και μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία φυτικές και οικιακές θεραπείες. Το πιο αποτελεσματικό κόλπο για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο στο κάτω μέρος της κοιλιάς είναι η εφαρμογή θερμότητας. Αυτό μπορεί να είναι απλώς μια ζεστή πετσέτα ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού. Η ομοιοπαθητική συνιστά την κατανάλωση κράνμπερι για κυστίτιδα.

Εάν θέλετε να εφαρμόσετε επιτυχώς οικιακές θεραπείες για την κυστίτιδα, πρέπει να φοράτε ελαφριά, δροσερά και φαρδιά ρούχα. Επίσης, φροντίστε να έχετε εσώρουχα που δεν πιέζουν τόσο την κοιλιά όσο και τα γεννητικά όργανα. Το επόμενο βήμα στη θεραπεία της κυστίτιδας στο σπίτι είναι η αυξημένη πρόσληψη υγρών. Το νερό πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς σε μικρές γουλιές. Τα υγρά, όπως ο καφές, το αλκοόλ και οι χυμοί εσπεριδοειδών πρέπει να αποφεύγονται. Μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τον πόνο και την παρόρμηση για ούρηση, σαμποτάροντας τα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα.

Πώς να αποτρέψετε την κυστίτιδα και την ακράτεια – Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Πώς να αποτρέψετε την ακράτεια

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ανάπτυξη κυστίτιδας και ακράτειας:

 • Πίνετε άφθονο νερό. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ειδικά τις ημέρες των διαδικασιών σας.
 • Να ουρείτε συχνά. Αν θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, μην καθυστερείτε.
 • Σκουπίστε από πίσω προς τα εμπρός αφού πάτε στην τουαλέτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων από τον πρωκτό στον κόλπο και την ουρήθρα.
 • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο. Εάν είστε επιρρεπείς σε μολύνσεις, η μπανιέρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Τα βακτήρια εξαπλώνονται και αναπτύσσονται εύκολα εκεί.
 • Πλύνετε προσεκτικά την οικεία περιοχή γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό. Κάντε το κάθε μέρα, επιλέγοντας να βασιστείτε σε ευαίσθητα προϊόντα προσωπικής υγιεινής έως επιθετικά σαπούνια και αφρόλουτρα. Χρησιμοποιήστε απαλές κινήσεις καθώς αυτή η περιοχή είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ερεθισμούς. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να αποτρέψετε τα εξανθήματα.
 • Αποφύγετε τα τεχνητά αρωματισμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και αποσμητικά. Μπορούν να ερεθίσουν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
 • Πηγαίνετε να ουρήσετε, το συντομότερο δυνατό, μετά την επαφή. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε τον κίνδυνο στασιμότητας βακτηρίων που μπορεί να έχουν εισέλθει στην ουρήθρα.

Αναγνωρίζοντας τα πρώτα συμπτώματα της κυστίτιδας

Αυτά είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της κυστίτιδας:

 • Πόνος, κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή.
 • Πιο συχνές και επείγουσες παρορμήσεις για ούρηση από το κανονικό.
 • Ούρα που είναι σκοτεινά, θολά ή έχουν έντονη οσμή.
 • Πόνος & Ένταση στη Χαμηλή κοιλιά.
 • Γενική αδιαθεσία, πόνος και αδυναμία.

Η κυστίτιδα είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο πρόβλημα υγείας. Δημιουργεί συνεχή ενόχληση στον ασθενή. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από συνεχή επιθυμία για ούρηση και πρήξιμο στην κοιλιά. Κατά την ούρηση, παρατηρείται εξαιρετικά έντονος πόνος. Οι ασθενείς συχνά το περιγράφουν, ως αίσθημα κουράς. Η παρόρμηση για ούρηση είναι τόσο συχνή που πολύ συχνά είναι ένας ψευδής συναγερμός, ο οποίος, ωστόσο, πάντα συνοδεύεται από ακριβώς τον προαναφερθέντα πόνο κοπής.

Αυξάνεται με κάθε επόμενη προσπάθεια ούρησης. Τα συμπτώματα μπορούν να σταματήσουν ή να ανακουφιστούν σημαντικά με την ομοιοπαθητική ή τη λήψη φυσικών συμπληρωμάτων. Φροντίστε να πλένεστε προσεκτικά μετά από στιγμές οικειότητας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου. Φροντίστε το σώμα σας και αγαπήστε το πλήρως!

Η καλή υγιεινή σας προστατεύει από βακτηριακές λοιμώξεις

οικεία υγιεινή, ουρολοίμωξη

Περισσότερο από το ¼ του γυναικείου πληθυσμού στον κόσμο έχει υποφέρει από τα δυσάρεστα συμπτώματα της κυστίτιδας και της ακράτειας. Αποφύγετε να γίνετε μέρος αυτής της στατιστικής, τηρώντας ορισμένα βασικά μέτρα υγιεινής. Πλένετε προσεκτικά και σκουπίζετε πάντα σωστά. Κάντε ντους μετά την επαφή.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσουν επίσης να αποφύγετε βακτηριακές λοιμώξεις. Μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα ενισχύει τα διουρητικά και την αποτοξίνωση. Θα ξεπλύνουν τα βακτήρια που υπάρχουν στο σύστημα και θα ομαλοποιήσουν την ούρηση. Χρησιμοποιήστε επιπλέον φυσικά προϊόντα που δεν ερεθίζουν τα όργανα. Αγαπήστε το σώμα σας για να σας αγαπήσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *