Καλή ακοή και υγιή αυτιά – 5 φυσικοί τρόποι για να τα διατηρήσετε

καλή ακοή, υγιή αυτιά, μέθοδοι για τη διατήρησή τους

Η ικανότητα να αναπαράγουμε τον ήχο καλά και κανονικά μας δείχνει ακριβώς πού βρισκόμαστε στον κόσμο. Μας βοηθά επίσης να περιηγηθούμε. Η ακοή μας είναι μία από τις 5 βασικές αισθήσεις που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη ότι ο ήχος και η ακοή είναι οι πιο σημαντικές ανθρώπινες αισθήσεις. Μας φέρνουν επίσης χαρά. Χάρη σε αυτά που ακούμε, απολαμβάνουμε την καλή μουσική και καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στις ειδήσεις, τις ταινίες και τις σειρές. Σας αρέσει να ξαπλώνετε σε ένα καταπράσινο λιβάδι στα βουνά, ακούγοντας τη μουρμούρα ενός κοντινού ρέματος; Και για να απολαύσετε τη συντριβή των κυμάτων στην παραλία; Όλα αυτά συμβαίνουν χάρη στην καλή ακοή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την πρώιμη απώλεια ακοής. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Συχνά, το φαινόμενο είναι προσωρινό – όπως μετά από γρίπη ή κρυολόγημα. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς προσοχής και φροντίδας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί βαθμοί απώλειας ακοής; Θα μπορούσε να σχετίζεται με την υπερβολική ακρόαση μουσικής υψηλής ντεσιμπέλ; Πότε να φορέσω ακουστικό βαρηκοΐας; Τι προκαλεί εμβοές; Πώς διατηρώ την ικανότητά μου να ακούω και να αντιλαμβάνομαι τον ήχο; Έχει σχέση με το άγχος; Τι γίνεται με την αρτηριακή πίεση; Υπάρχουν παρενέργειες από τις σταγόνες αποκατάστασης της ακοής;

Οι φυσικοί τρόποι διατήρησης της καλής ακοής είναι ατελείωτοι. Η αγορά προσφέρει επίσης αμέτρητες φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την αποκατάσταση της ακοής. Μεταξύ των προϊόντων που προτιμούν περισσότερο οι Βούλγαροι για αυτό το είδος φροντίδας είναι οι βιο-σταγόνες για αποκατάσταση ακοής Sense Sepure. Προσφέρονται σε προσιτή τιμή στη χώρα μας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του αδειούχου διανομέα.

Παρακάτω θα μάθουμε τους 5 φυσικούς τρόπους για να διατηρήσετε την καλή ακοή!

Όραση και ακοή – Οι πιο σημαντικές ανθρώπινες αισθήσεις!

Καλή ακοή και υγιή αυτιά

Η ακοή αναφέρεται στην ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε θόρυβο και ήχους διαφορετικών τύπων, δυναμών και συχνοτήτων. Το χρησιμοποιούμε για να ακούμε μουσική, να μιλάμε με άλλους και να αξιολογούμε τις κοινωνικές καταστάσεις στις οποίες βρισκόμαστε. Οι άνθρωποι έχουν στην πραγματικότητα ένα αρκετά στενό εύρος ακοής σε σύγκριση με άλλα είδη ζώων. Αυτή η σημαντική αίσθηση είναι ευαίσθητη σε διάφορους τύπους άγχους και αντίκτυπου. Γεννηθήκαμε με αυτό, αλλά πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά για την καλή ακοή να είναι ο πιστός μας σύντροφος. Ο επίσημος ιστότοπος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες μας συμβουλεύει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο υγιές άγχος στο εργασιακό περιβάλλον.

Για να αρχίσουμε να φροντίζουμε την καλή ακοή, πρέπει να το καταλάβουμε!

 • Πρώτον, πρέπει να μάθετε να διακρίνετε μεταξύ ακρόασης ως δράσης και ακοής ως αίσθησης. Η ακρόαση είναι κάτι που κάνετε συνειδητά όταν προσπαθείτε να ερμηνεύσετε ή να κατανοήσετε έναν ήχο που έχετε ακούσει. Εκτός από τη διάκριση μεταξύ μεμονωμένων ηχητικών κυμάτων. Η αδυναμία να ακούσει (να αντιληφθεί σωστά) τον περιβάλλοντα κόσμο οδηγεί συχνά σε κατάθλιψη και συναισθήματα απομόνωσης.
 • Δεύτερον, η ακοή είναι η ικανότητα αντίληψης του ήχου με τον εντοπισμό κραδασμών από το αυτί. Για να καταλάβετε πώς ακούτε και πώς συμβαίνει η πρόωρη απώλεια ακοής, πρέπει να κατανοήσετε τους μηχανισμούς του αυτιού. Χωρίς καθένα από αυτά τα στοιχεία, δεν θα μπορείτε να ακούτε αποτελεσματικά. Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να χωριστεί σε 3 κύρια συστατικά: εξωτερικό, μεσαίο και εσωτερικό αυτί. Και το κέντρο της ακοής βρίσκεται στον εγκέφαλο.

Πώς να αποκτήσετε πρόωρη απώλεια ακοής;

απώλεια ακοής, πρόληψη

Υπάρχουν διάφοροι τύποι απώλειας ακοής. Μπορεί να είναι αγώγιμο, αισθητηριακό και μικτό. Η μειωμένη ικανότητα να ακούτε ήχους χωρίζεται επίσης σε ξεχωριστές κατηγορίες που περιγράφουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Είναι τα ακόλουθα:

 • Mπια απώλεια ακοής: Με αυτό, ένα άτομο δυσκολεύεται να χειριστεί συνομιλίες, ειδικά σε θορυβώδη περιβάλλοντα, αλλά δεν χρειάζεται ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Μέτρια: Τα άτομα με μέτρια απώλεια ακοής έχουν πρόβλημα να παρακολουθούν συνομιλίες χωρίς ακουστικό βαρηκοΐας.
 • Σοβαρή: Εδώ, τα άτομα συχνά βασίζονται στην ανάγνωση των χειλιών, ακόμη και όταν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας. Εάν έχετε σοβαρή απώλεια ακοής, ίσως αξίζει να εξερευνήσετε εάν άλλες επιλογές, όπως κοχλιακό εμφύτευμα ή εμφυτεύματα μέσου αυτιού, είναι μια καλή επιλογή για εσάς.
 • Βαθύ: Η ακοή είναι εξαιρετικά εξασθενημένη και η επικοινωνία πραγματοποιείται κυρίως μέσω της νοηματικής γλώσσας.

Ποια είναι τα κύρια σημάδια της απώλειας ακοής;

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι η ακοή είναι σημαντική, αλλά έχουν πρόβλημα να εκφράσουν ακριβώς το γιατί. Οι ήχοι που ακούτε καθημερινά χρησιμεύουν για να κάνετε τη ζωή σας πιο πλούσια. Το κελάηδημα των πουλιών, το παιδί που γελάει ή το αγαπημένο σας τραγούδι έχουν μια αξία που είναι άυλη. Ωστόσο, διαμορφώνει την καθημερινότητα με τρόπους που συχνά θεωρούμε δεδομένους.

Εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε την πρώιμη απώλεια ακοής και ασθένειες όπως οι εμβοές, πρέπει να αναγνωρίσετε τα σημάδια τους. Εδώ είναι τα κύρια συμπτώματα της απώλειας ακοής:

 • Αυξάνεται η δυσκολία κατανόησης του λόγου σε θορυβώδες υπόβαθρο, όπως σε μπαρ ή εστιατόριο.
 • Η συνομιλία απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση (και πιθανώς ανάγνωση χειλιών), ειδικά όταν μιλούν πολλά άτομα.
 • Χρειάζεστε υψηλότερη ένταση στην τηλεόραση, αλλά δεν κάνει πάντα την ομιλία στην οθόνη πιο καθαρή.
 • Όταν ψωνίζετε, δεν καταλαβαίνετε πάντα τον πωλητή.
 • Είναι δύσκολο να ακούσετε τους άλλους σαφώς όταν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν καλά σημειώνουν ότι η ακοή σας έχει επιδεινωθεί.

Παρακάτω έχουμε περιγράψει τους 5 φυσικούς τρόπους για να διατηρήσετε την καλή ακοή!

5 εύκολα βήματα για την προστασία της καλής ακοής

Διατήρηση καλής ακοής

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις 5 βασικές τους αισθήσεις. Αυτά είναι η ακοή, η όσφρηση, η όραση, η γεύση και το άγγιγμα. Φυσικά, υπάρχουν εκείνοι που πάσχουν από συγγενείς ή επίκτητες χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις που παρεμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι η μερική απώλεια της ικανότητας αντίληψης και αναπαραγωγής του ήχου σε ένα από τα αυτιά. Or μυωπία, αστιγματισμός και μυωπία, ως οπτικές διαταραχές. Κάθε σταθερό εμπόδιο στις αισθήσεις μας μειώνει την ποιότητα ζωής που κάνουμε. Και μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο ολοκληρωμένοι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), 1 στους 5, ή το 5,5% όλων των ενηλίκων, πάσχουν από μια μορφή βαρηκοΐας. Από αυτά, τα άτομα μεταξύ 18-35 ετών είναι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 980 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έξοδα υγειονομικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, πολύ σπάνια αναρωτιόμαστε αν όλα είναι εντάξει με την ικανότητά μας να ακούμε. Μόνο όταν αρχίζουμε να χάνουμε την ακοή μας ή εμφανίζουμε εμβοές (εμβοές), αποφασίζουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό για αυτί-μύτη-λαιμό. Και αυτό καθιστά τα προληπτικά μέτρα αναποτελεσματικά.

Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω την καλή μου ακοή; Πώς να προλάβετε σωστά την κώφωση; Χρειάζεται να καθαρίζω τακτικά το κερί μου με διάλυμα; Πρέπει να προσέξω σε ποια ντεσιμπέλ εκτίθεμαι;

Παρακάτω έχουμε επιλέξει 5 εύκολα βήματα για τη διατήρηση της καλής ακοής που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν!

 1. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες και άλλα χειριστήρια ντεσιμπέλ όταν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον! Τα περισσότερα τέτοια προϊόντα είναι κατασκευασμένα από αφρό ή καουτσούκ, εισχωρώντας καλά στο κανάλι του αυτιού. Μπορούν να μειώσουν τον θόρυβο κατά 15 έως 30 ντεσιμπέλ. Μειώνουν ομοιόμορφα το επίπεδο θορύβου σε όλες τις συχνότητες. Χρήσιμο για άτομα που παίζουν μουσική ή εργάζονται σε οικοδομές.
 2. Ακούστε ραδιόφωνο, τηλεόραση και μουσική σε χαμηλότερες τιμές. Μπορείτε να μειώσετε αρκετά την ένταση των συσκευών γύρω σας. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία της υγείας της ακοής σας.
 3. Περιορίστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορεί να ακούγεται περίεργο ότι αυτές οι δύο κακές συνήθειες επηρεάζουν την ικανότητά σας να αναπαράγετε και να αντιλαμβάνεστε τους ήχους κανονικά. Αυτό όμως είναι επιστημονικό γεγονός! Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο καπνός του τσιγάρου, είτε λαμβάνεται παθητικά είτε ενεργά, είναι επιβλαβής για την ακοή. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση σκληρού αλκοόλ, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τοξικό περιβάλλον στο αυτί.
 4. Ασκηθείτε τακτικά και μειώστε το άγχος. Η τακτική άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί για τη σωστή παροχή αίματος στα αυτιά. Η ψυχική ένταση και το στρες σταματούν τη ροή του αίματος. Ζήστε πιο ήρεμα και ασκείστε τακτικά για να αποφύγετε απώλεια ή απώλεια ακοής.
 5. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα! Γνωρίζατε ότι ορισμένες βιταμίνες, όπως η Β12, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ακοή; Το ίδιο ισχύει και για μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο. Η αναιμία από έλλειψη σιδήρου έχει επίσης αποδειχθεί ότι σχετίζεται με μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής ήχου.

# 1 Καθαρίζετε τακτικά τη λάσπη του αυτιού!

Επίσης γνωστό με τον ιατρικό όρο cerumen, το κερί αυτιού είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός. Προστατεύει το εσωτερικό του αυτιού από ξένα σωματίδια, βακτήρια και λοιμώξεις. Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο εξωτερικό σας αυτί και ποικίλει σε χρώμα και υφή με τον καθένα.

Αν και μια μικρή ποσότητα κεριού είναι ωφέλιμη, η συσσώρευση περίσσειας μπορεί να προκαλέσει ήπια απώλεια ακοής και δυσφορία. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μπλοκάρισμα, επισκεφτείτε τον γιατρό αυτιών-μύτης-λαιμού. Ποτέ μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Διατρέχετε τον κίνδυνο να το σπρώξετε στο αυτί και να βλάψετε την ευαίσθητη επένδυση του ακουστικού πόρου ή του τυμπάνου. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε με επιτυχία τα αυτιά σας με οργανικές κάψουλες Hear Complex.

καθαρισμός κεριού αυτιού

# 2 Δώστε έμφαση σε βιταμίνες και μέταλλα!

Αρκετές βιταμίνες και μέταλλα έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της λειτουργίας του αυτιού και της ακοής. Μεταξύ αυτών, το φολικό οξύ κατέχει την πρώτη θέση. Προωθεί τη σωστή κυκλοφορία του αίματος στα αυτιά καθώς και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό. Υποστηρίζει υγιή νευρική λειτουργία στο ακουστικό σύστημα και λειτουργεί για την πρόληψη βλάβης στην εσωτερική επένδυση των αρτηριών.

Ο ψευδάργυρος προστατεύει τα τριχωτά κύτταρα στα αυτιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εκπομπή κραδασμών που στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ενεργώντας κατά των λοιμώξεων του αυτιού. Οι βιταμίνες Β προσφέρουν πολλά πιθανά οφέλη για τη διατήρηση της ακοής, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των επιπέδων υγρών και της βελτιστοποίησης της χρήσης οξυγόνου. Όλα αυτά περιέχονται στο φυσικό σύμπλεγμα βιοκαψουλών για κρυστάλλινη ακοή Hear Complex.

# 3 Μειώστε τα τσιγάρα!

Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης απώλειας ακοής έως και 2 φορές. Η ακοή και η ακοή επηρεάζονται σοβαρά από τις επιδράσεις της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα. Το κάπνισμα ερεθίζει επίσης την επένδυση του μέσου αυτιού και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του ευσταχιανού σωλήνα. Η νικοτίνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί εμβοές (εμβοές). Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν μηνύματα από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο. Προστατέψτε την καλή σας ακοή με τα Sense Sepure.

# 4 Κάνε τακτική γυμναστική για αυτιά!

Γυμναστική για αυτιά

Τα αυτιά ταυτίζονται, αλλά είναι ο εγκέφαλος που τα ερμηνεύει. Οι ασκήσεις που ενισχύουν τις ικανότητες κατανόησης της ακοής του εγκεφάλου σας μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτερος ακροατής. Ένα είδος γυμναστικής αυτιών μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα. Πηγαίνετε μια βόλτα στο δάσος, στην παραλία ή σε παρόμοιο περιβάλλον με λίγο τεχνητό θόρυβο. Επικεντρωθείτε στο περιβάλλον σας και καταγράψτε όλα όσα ακούτε, από το κελάηδημα των πουλιών μέχρι τις ριπές του ανέμου. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση για αρκετές ημέρες στη σειρά για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα στον θόρυβο που περιβάλλει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Ζητήστε από έναν φίλο να διαβάσει δυνατά από ένα βιβλίο ή περιοδικό για ένα άγνωστο θέμα. Μετά από κάθε πρόταση, προσπαθήστε να επαναλάβετε ακριβώς αυτό που είπε. Μόλις καταφέρετε να επαναλάβετε τις προτάσεις λέξη προς λέξη, δοκιμάστε ξανά την άσκηση με την τηλεόραση ανοιχτή ή σε ένα θορυβώδες εστιατόριο. Φυσικά, δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με την ακοή γυμναστικής.

# 5 Διαλογιστείτε βαθιά και τακτικά!

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον διαλογισμό για να βελτιώσουν την υγεία της ακοής. Αυτό συμβαίνει επειδή η χαλάρωση και η βαθιά αναπνοή αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε καλύτερα για ήχους που γενικά διαφεύγουν της προσοχής σας. Αν και είναι μια ψυχική άσκηση και όχι μια σωματική δραστηριότητα, ο διαλογισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για όσους θέλουν να ακούσουν πιο καθαρά. Ωστόσο, εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο για αυτό, μπορείτε πάντα να βασιστείτε στις βιοκάψουλες Hear Complex.

Ο ήχος της ζωής φέρνει χαρά και ειρήνη!

παιδί, αυτιά, ακοή

Κάθε παιδί και ενήλικας απολαμβάνει το τραγούδι των πουλιών νωρίς το πρωί. Το ίδιο ισχύει και για συνομιλίες που γίνονται σε θορυβώδη και χαρούμενη παρέα. Για να μπορέσετε να τα απολαύσετε, πρέπει να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να διατηρήσετε την καλή σας ακοή. Μην αφήσετε τίποτα να σας το αφαιρέσει!

Βρείτε περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα στο ιστολόγιό μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.