Μυκητιασική μόλυνση των κάτω άκρων

Το πόδι του αθλητή ή tinea pedis είναι τα κοινά ονόματα που χρησιμοποιούνται για τη μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα γύρω από τα πόδια. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης μεταξύ των αθλητών, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Σε ορισμένες περιστώσεις, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να κριθεί αρκετά σοβαρή, ειδικά όταν έχετε ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχεται από διαβήτη. Ωστόσο, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αναπτύξει μολύνσεις από μύκητες στα πόδια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Fresh Fingers ανασκόπηση

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ανάπτυξη των μυκήτων στα πόδια σας μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό αιτιών. Εάν κάποιος έχει ήδη μολυνθεί και έρθετε σε επαφή μαζί του, είτε αγγίζοντάς τον απευθείας, είτε αγγίζοντας τις μολυσμένες περιοχές, τότε μπορεί να βρίσκεστε επίσης σε κίνδυνο. Ο μύκητας των ποδιών, ο οποίος είναι γνωστός ως δερματόφυτο tinea, αναπτύσσεται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον. Ορισμένα από τα μέρη όπου αναπτύσσεται συχνότερα περιλαμβάνουν πισίνες, δάπεδα αποδυτηρίων και ντους.

Παράγοντες κινδύνου

Είναι πιθανόν για τον καθένα να αναπτύξει κάποια μυκητιασική λοίμωξη, αλλά ορισμένα πράγματα, συνήθειες και συμπεριφορές μπορούν να σας βάλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Μπορείτε να εμφανίσετε το πόδι του αθλητή, εάν έχετε ή κάνετε κάποιο από τα παρακάτω:

 • Επισκέπτεστε δημόσια, ντους, πισίνες και αποδυτήρια ξυπόλυτοι
 • Μοιράζεστε τις πετσέτες και τις κάλτσες με κάποιο άτομο που έχει ήδη μολυνθεί
 • Έχετε ιδρωμένα πόδια
 • Φοράτε παπούτσια που κάνουν τις πατούσες σας να ιδρώνουν
 • Φοράτε παπούτσια που είναι κλειστά
 • Υποφέρετε από τραυματισμό των νυχιών ή του δέρματος στα πόδια σας

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από το πόδι του αθλητή μπορεί να παρουσιάσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

 • Τσούξιμο ή αίσθημα κνησμού μεταξύ των ποδιών και των πελμάτων
 • Φουσκάλες
 • Ξηροδερμία
 • Ξεφλούδισμα ή ρήξη της συνέχειας του δέρματος
 • Αδύναμα νύχια
 • Ερεθισμένο δέρμα

Θεραπείες μυκητιασικής μόλυνσης στα πόδια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη θεραπεία των μυκητιασικών μολύνσεων στα πόδια σας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορείτε να λάβετε φάρμακα με τη συνταγή ή χωρίς του γιατρού. Τα φάρμακα χωρίς συνταγή του γιατρού περιλαμβάνουν τοπικές κρέμες που μπορείτε να εφαρμόσετε στη μολυσμένη περιοχή. Ωστόσο, αν το πρόβλημα επιμένει, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γιατρό ο οποίος θα συνταγογραφήσει ισχυρότερες αντιμυκητιακές κρέμες και φάρμακα.

Ένας αριθμός σπιτικών θεραπειών μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για τέτοιου είδους μολύνσεις. Οι ειδικοί προτείνουν για να απαλλαχτείτε από το πόδι του αθλητή να μουλιάζετε τα πόδια σας σ’ ένα διάλυμα από αλατόνερο και ξύδι. Όταν το αραιωμένο ξύδι προστεθεί στο αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των φουσκάλων και στην ανακούφιση από κνησμό.

Επίσης, η εναλλακτική θεραπεία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση του ποδιού του αθλητή. Το αιθέριο έλαιο tea tree χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για τη θεραπεία της συγκεκριμένης μόλυνσης και πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Αν αφήσουμε τις μυκητιασικές μολύνσεις χωρίς θεραπεία, τότε μπορούν να εξελιχθούν σε αρκετά σοβαρές καταστάσεις. Ο κίνδυνος διάδοσης της λοίμωξης από δάχτυλο σε δάχτυλο αυξάνεται εάν η θεραπεία δεν ληφθεί εγκαίρως. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί από τα πόδια στα χέρια. Αυτό είναι πιθανόν ιδίως όταν ο ασθενής δεν πλένει τα χέρια του αφού αγγίξει την πληγείσα περιοχή. Ακόμη και αν αγγίξει άλλα μέρη του σώματός τους μετά από την επαφή με τη μολυσμένη περιοχή, είναι πιθανό η μόλυνση να εξαπλωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να σιγουρευτούν ότι θα πλύνουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, αφού έρθουν σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.

Πώς μπορεί να προληφθεί η μυκητιασική μόλυνση

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και είναι πολύ πιθανό να αποτραπεί η μυκητιασική μόλυνση των ποδιών. Εδώ είναι μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη των μυκήτων των ποδιών.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αναπτύξει κάποια μυκητιασική μόλυνση ή αν χρειάζεται να φορλάτε συχνά κλειστά παπούτσια, χρησιμοποιείστε αντιμυκητιασική πούδρα ποδιών.

Χρησιμοποιήστε καθημερινά σαπούνι και άφθονο νερό για να πλύνετε τα πόδια σας και βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά, ακόμη και οι περιοχές μεταξύ των δαχτύλων.

Αποφύγετε να μοιράζεστε πετσέτες και κάλτσες με άλλους, ειδικά από άτομα που έχουν εμφανίσει το πόδι του αθλητή.

Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε αποδυτήρια, πισίνες και δημόσιες τουαλέτες.

Επιλέξτε βαμβακερές κάλτσες ή υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Αφήστε τα πόδια σας να πάρουν αέρα όταν είστε στο σπίτι.

Αν τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα, κρατήστε δύο ζευγάρια παπούτσια για τη δουλειά και εναλλάξτε μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας το ένα ζευγάρι, ενώ το άλλο στεγνώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *