Βότανα κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του στρες

βότανα, άγχος

Γνωρίζοντας τα σωστά βότανα και φυτά, μπορούμε να ελέγξουμε την αρτηριακή μας πίεση. Η σωστή και έγκαιρη λήψη βοτάνων κατά της υπέρτασης μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα υγείας. Η τακτική πρόσληψη τροφών που επηρεάζουν το αίμα θα ενισχύει σταθερά την ικανότητα του σώματός μας να αντιμετωπίζει τα μεταβαλλόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το άγχος είναι ο #1 δολοφόνος της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Αν και με έμμεσο τρόπο. Κάθε φορά που βρισκόμαστε υπό υπερβολικό στρες, ένας μηχανισμός ενεργοποιείται στο σώμα μας. Είναι η αμυντική μας απάντηση σε επικείμενο κίνδυνο στο περιβάλλον. Οι πρωτόγονοι πρόγονοί μας, που έβγαζαν τα προς το ζην από το κυνήγι και τη συλλογή, επιβίωσαν χάρη σε αυτόν. Η ενεργοποίηση μιας πολύπλοκης βιοχημικής διαδικασίας στον εγκέφαλο ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης αδρεναλίνης. Προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η απροσδόκητη ροή αίματος στον εγκέφαλο μας κάνει να ανταποκρινόμαστε σε οποιαδήποτε απειλή. Ωστόσο, όταν συμβαίνει πολύ συχνά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, ιδιοπαθούς υπέρτασης και νευρογενούς υπέρτασης.

Στους σύγχρονους έντονους τρόπους ζωής, οι ανησυχίες και το άγχος είναι υπερβολικά πολύ συχνά. Το στρες στη δουλειά, σε συνδυασμό με προσωπικά προβλήματα, και μπορεί να είναι κακός φίλος για την ψυχική μας κατάσταση. Ο ΠΟΥ έχει μάλιστα έναν ειδικό ορισμό για το τι είναι «υγιεινό και ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον». Αυτό όμως δεν πρέπει να μας τρομάζει. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι για τη διαχείριση του στρες – για παράδειγμα, η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να μειώσουν το άγχος.

Μπορούμε επίσης να προσεγγίσουμε αποδεδειγμένες φυσικές θεραπείες όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το λεμόνι για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η αγορά το 2024 προσφέρει αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος του υπερβολικού στρες. Ένα από τα αγαπημένα προϊόντα των πελατών με απόλυτα φυσική σύνθεση είναι οι σταγόνες κατά της υπέρτασης Cardione. Απολαμβάνουν εξαιρετικά σχόλια σε κριτικές πελατών και σχόλια σε φόρουμ. Περιλαμβάνουν εκχύλισμα από φλοιό, ρητίνη και φύλλα άγριου πεύκου και η τιμή τους στην Ελλάδα είναι προσιτή.

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι υπέρτασης; Πώς να προλάβετε την υπέρταση; Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση; Ποια είναι τα καλύτερα βότανα κατά της υπέρτασης, της ιδιοπαθούς υπέρτασης και της νευρογενούς υπέρτασης; Ποιες τροφές επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση; Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι υπέρτασης;

Μάθετε ποια είναι τα 7 πιο ισχυρά βότανα κατά του στρες και της υπέρτασης παρακάτω!

Ζώντας με την υπέρταση – Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση;

υπέρταση

Η σύγχρονη επιστήμη δεν θεωρεί ότι η παρουσία χρόνιας υψηλής αρτηριακής πίεσης αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Αν και η υπέρταση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό. Μόλις εκτεθούμε σε χρόνιο στρες, όλοι μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε τα κύρια συμπτώματα της λεγόμενης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ονομάζεται επίσης χρόνια υπέρταση. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Υγειονομικής Επιθεώρησης (RHI), πρέπει να έχετε τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ 89 – 139 mmHg για να υποφέρετε από αυτήν.

Η αρτηριακή υπέρταση χωρίζεται στους ακόλουθους υποτύπους:

 • Πρωτοπαθής υπέρταση: Η ιατρική τη γνωρίζει επίσης ως «ιδιοπαθής υπέρταση» και «ιδιοπαθής υπέρταση». Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος ασθένειας. Θεωρείται ότι είναι γενετικά καθορισμένο. Παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών, η ζάχαρη, το αλάτι, τα τσιγάρα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ μπορούν επίσης να έχουν επίδραση.
 • Δευτεροπαθής υπέρταση: Ο ακριβής επιστημονικός όρος που την περιγράφει είναι «δευτεροπαθής υπέρταση ICD 15». Είναι επίσης γνωστή ως νευροπαθητική υπέρταση Η αιτιολογία της νόσου μπορεί να ποικίλλει, με υπάρχοντα νεφρικά προβλήματα, υποθυρεοειδισμό και σύνδρομο Cushing.

Είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρα μέτρα, είτε πάσχετε από πρωτοπαθή υπέρταση (ιδιοπαθής υπέρταση, αρτηριακή υπέρταση) είτε από νευρογενή υπέρταση (δευτερεύουσα). Η προσέγγιση σε διαφορετικούς τύπους υπέρτασης διαφέρει από τον ένα γιατρό στον άλλο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προλάβετε την πάθηση νωρίς. Αν είστε λάτρης του τσαγιού, πιθανότατα πίνετε ήδη βότανα κατά της υπέρτασης, αλλά ίσως όχι στις σωστές ποσότητες. Εάν το κάνετε, δεν χρειάζεται καν να βασιστείτε σε ακριβά φάρμακα. Μπορείτε πάντα να ηρεμήσετε τον καρδιακό παλμό και τη νευρική σας ένταση με τη βοήθεια προϊόντων που είναι δημοφιλή, όπως το Tonerin. Απολαμβάνουν εξαιρετικές κριτικές στις κριτικές πελατών στα φόρουμ και η τιμή τους είναι προσιτή.

Θεραπεία υπέρτασης – Πώς να αποτρέψετε την υπέρταση;

Πολλοί πιστεύουν ότι «προληπτική δράση στα πρώτα συμπτώματα της υπέρτασης = θεραπεία». Όλοι όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση γνωρίζουν ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή του από ότι σε άτομα με υπόταση. Το να ζεις με υπέρταση δεν είναι εύκολο. Πρέπει να προσέχετε πολύ την υγεία σας – ξεκινώντας από το φαγητό, περνώντας από το φορτίο και φτάνοντας στη μέση. Αντί λοιπόν να αναρωτιέστε πώς να αντιμετωπίσετε την υπέρταση, κάντε μια άλλη ερώτηση.

Όπως πώς να αποτρέψετε την υπέρταση. Ο γιατρός Mike, ένας δημοφιλής γιατρός στο YouTube, εξηγεί λεπτομερώς την πάθηση, εξηγώντας πώς να την ελέγξετε. Φυσικά, αυτό είναι ένα ερώτημα με πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε χάπια για υπέρταση χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτή δεν είναι πάντα καλή επιλογή, αν και μερικά από αυτά είναι φυτικά χάπια για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τουλάχιστον περιλαμβάνουν βότανα και τροφές ελέγχου του αίματος στη φόρμουλα τους. Άλλοι επιλέγουν προϊόντα εργασίας και αποκλειστικά φυσικά για να ομαλοποιήσουν τις υπερβολικά επικίνδυνες τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Οι γιαγιάδες μας πίνουν συχνά βαλιδόλη για υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πρακτική λήψης ασπιρίνης για υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επίσης δημοφιλής. Πρέπει όμως να είσαι προσεκτικός. Αυτά είναι φάρμακα που μπορεί να έχουν δυσάρεστες παρενέργειες εάν υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Δεν είναι για δωρεάν κατανάλωση. Αν ψάχνετε για μια λαϊκή θεραπεία παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης, τρώτε περισσότερο σκόρδο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Πολλοί ειδικοί στην Αγιουρβέδα και την εναλλακτική ιατρική αποκαλούν το φυτό «η Mercedes των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πολύ χρήσιμα βότανα κατά της υπέρτασης. Αυτά είναι αυτά που θα δούμε παρακάτω.

Επικίνδυνη υψηλή αρτηριακή πίεση - Συμπτώματα

Επικίνδυνη υψηλή αρτηριακή πίεση – Συμπτώματα – Πώς να την αναγνωρίσετε;!

Η παρουσία υπερβολικά επικίνδυνων τιμών της αρτηριακής πίεσης είναι ένα από τα τελευταία συμπτώματα της πρωτοπαθούς υπέρτασης. Πολύ συχνά, η κατάσταση γίνεται χρόνια και μη αναστρέψιμη για τη ζωή. Πώς όμως μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την παρουσία της ιδιοπαθούς υπέρτασης και της νευρογενούς υπέρτασης στη ζωή μας; Επιλέξαμε τα πιο συνηθισμένα παράπονα που τα σηματοδοτούν παρακάτω!

Υψηλή αρτηριακή πίεση – συμπτώματα!

Προσέξτε τους παρακάτω δείκτες επικίνδυνων τιμών αρτηριακής πίεσης!

 • Συχνά πονοκέφαλος που προκαλείται από την άντληση περισσότερου αίματος προς και από τον εγκέφαλο.
 • Δύσπνοια κατά την κίνηση, η οποία δεν απαιτεί περισσότερη σωματική δραστηριότητα από την κανονική.
 • Ήπια ζάλη και ίλιγγος που εμφανίζονται κατά καιρούς.
 • Εμβοές χωρίς έκθεση σε δυνατή μουσική ή εργασία με βαριά μηχανήματα.
 • Ξηροστομία με άγχος ή νευρική ένταση.

Ας μάθουμε ποια είναι τα 7 φυτά και βότανα κατά του στρες και της υπέρτασης που λειτουργούν καλύτερα από ένα χάπι για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

1. Ashwagandha (ινδικό τζίνσενγκ) – Το βότανο για ανθρώπους που εργάζονται αργά!

Ashwagandha

Η παραδοσιακή χρήση αυτού του βοτάνου στην Αγιουρβέδα συνδέεται με την αποκατάσταση της δύναμης μετά από μια μακρά ασθένεια. Χρησιμοποιείται σε παιδιά και ηλικιωμένους. Το Ashwagandha μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει τα μέτρια και σοβαρά επίπεδα στρες. Μειώνει επίσης το άγχος δρώντας καλύτερα από τη βαλιδόλη στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι το τυπικό βότανο για την υψηλή αρτηριακή πίεση που χρησιμοποιείται στις ινδικές πρακτικές.

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνιστάται σε όσους υποφέρουν από έλλειψη ενέργειας και συχνές ασθένειες λόγω κούρασης. Εξισορροπεί τα επίπεδα ορμονών, οδηγώντας σε χαμηλότερη έκκριση της «ορμόνης του στρες» – γκρελίνης. Το Ashwagandha είναι χρήσιμο για άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να συγκεντρωθούν. Καθώς και για τους ηλικιωμένους που αναζητούν φυτικά χάπια για την υπέρταση. Βοηθά επίσης όσους έχουν προβλήματα μνήμης. Δεν συνιστάται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για άτομα με αλλεργίες στην οικογένεια της πατάτας.

Δείτε επίσης: Τσάι για απώλεια βάρους

2. Βαλσαμόχορτο – για μια ήσυχη καθημερινότητα χωρίς σημάδια ιδιοπαθούς υπέρτασης!

Βαλσαμόχορτο

Το υπερικό είναι ένα εξαιρετικό βότανο κατά της υπέρτασης. Είναι ένας ανθοφόρος θάμνος ιθαγενής της Ευρώπης. Στα αγγλικά το βότανο ονομάζεται St. Johns Wort. Πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι ανθίζει συχνά στα γενέθλια του βιβλικού Ιωάννη του Βαπτιστή (Αγίου Ιωάννη). Τα άνθη και τα φύλλα του υπερικό περιέχουν ενεργά συστατικά όπως η υπερφορίνη. Το υπερικό προσφέρεται συχνότερα με τη μορφή τσαγιού, δισκίων ή υγρών.

Το βότανο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχει σχεδόν την ίδια δύναμη με τα αντικαταθλιπτικά. Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από υπέρταση, φτιάξτε στον εαυτό σας ένα τσάι από βότανα. Μην ψάχνετε για χάπια υψηλής αρτηριακής πίεσης χωρίς ιατρική συνταγή. Ούτε να κάνετε τακτική πρακτική τη λήψη ασπιρίνης κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το πρόβλημα με το υπερικό, ωστόσο, είναι ότι πολλές άλλες ενώσεις αποτυγχάνουν να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Αυτό είναι σπάνιο για το βότανο, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός. Ο κατάλογος είναι πραγματικά μεγάλος, επομένως είναι καλύτερο να εξοικειωθείτε με αυτό πριν αρχίσετε να το πίνετε.

3. Βαλεριάνα, Όταν το σώμα σου δεν θέλει να ξεκουραστεί

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο εγγενές στην Ευρώπη και σε μέρη της Ασίας, αλλά σήμερα μπορεί να βρεθεί στη Βόρεια Αμερική. Η ρίζα βαλεριάνας χρησιμοποιείται όταν προστίθεται σε τσάι ή βιοκαλλυντικά. Στις μέρες μας, το βότανο χρησιμοποιείται συχνότερα για προβλήματα ύπνου, ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από αϋπνία. Η βαλεριάνα μπορεί επίσης να ελεγχθεί για άγχος και ψυχολογικό στρες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί επιστημονικοί ισχυρισμοί για να υποστηρίξουν αυτές τις ιδιότητες.

Πιστεύεται ότι η τακτική λήψη βαλεριάνας μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς κατά περίπου 15 με 20 λεπτά. Επιπλέον, δρα σαν φυτικά χάπια για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, το βότανο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι 400-900 mg. Το εκχύλισμα βαλεριάνας, που λαμβάνεται έως και 2 ώρες πριν τον ύπνο, λειτουργεί καλύτερα. Λειτουργεί πολύ καλύτερα από τη βαλεριάνα στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Μειώνει επίσης τη συχνότητα των κρουσμάτων νευρογενούς υπέρτασης. Τα άτομα που μόλις αρχίζουν να το χρησιμοποιούν θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το σώμα τους μπορεί να χρειαστεί έως και 4 εβδομάδες για να νιώσει τα οφέλη.

4. Λεβάντα – Για καλύτερη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας

Λεβάντα

Όταν λέμε λεβάντα, οι περισσότεροι τη συνδέουν με το μωβ χρώμα ή το έντονο άρωμα. Και ξέρατε ότι τα τελευταία χρόνια το αιθέριο έλαιο λεβάντας γίνεται όλο και πιο δημοφιλές; Αυτό οφείλεται στη μοναδική του ικανότητα να βοηθά σε προβλήματα νεύρων. Έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λειτουργεί ακριβώς όπως το σκόρδο στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η λεβάντα παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως ημικρανίες, στρες, άγχος και κατάθλιψη. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν 80 mg. Αιθέριο έλαιο λεβάντας για άρωμα στο σπίτι, νιώστε πιο χαλαροί. Νιώθουν πιο ισορροπημένα, μειώνουν το άγχος και κοιμούνται καλύτερα. Επιπλέον, αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά εύκολη στη χρήση και δεν υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών.

Βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Για να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τον ύπνο, τοποθετήστε έναν διαχύτη αιθέριων ελαίων δίπλα στο κρεβάτι σας. Ενεργοποιήστε το το βράδυ πριν τον ύπνο ή ενώ κοιμάστε – η επιλογή είναι δική σας. Φτιάξτε μόνοι σας ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι με άρωμα λεβάντας και απολαύστε την ισορροπία γύρω σας.

5. Χαμομήλι για ηρεμία Μετά από μια κουραστική μέρα

Χαμομήλι

Οι περισσότεροι επιστήμονες συνδέουν το χαμομήλι με τον καλύτερο ύπνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται απιγενίνη. Ο ρόλος του υποστηρίζει τις λειτουργίες και τη δέσμευση ορισμένων υποδοχέων στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε υπνηλία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας βοηθήσει σε περιόδους που είναι δύσκολο να κοιμηθούμε. Στην παραδοσιακή ελληνική ιατρική, ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες του χαμομηλιού δεν είναι καθόλου περιορισμένες.

Τα λιγότερο γνωστά οφέλη για την υγεία και την καρδιά του χαμομηλιού είναι:

 • Το χαμομήλι βοηθά στη λειτουργία του στομάχου, βελτιώνει την πέψη και μειώνει τα υπερβολικά αέρια.
 • Το βότανο έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Μπορεί να προάγει την επούλωση των πληγών.
 • Μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση σε κρυολογήματα, γρίπη ή γρίπη.
 • Είναι ένα φυσικό υποκατάστατο της βαλιδόλης στην υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Καταπραΰνει τη δραστηριότητα του καρδιαγγειακού συστήματος πολύ καλύτερα από την ασπιρίνη στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

6. Verbena – Η Mercedes των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση!

Verbena

Το αιθέριο έλαιο Verbena βοηθάει πολύ στην παρουσία ψυχολογικού στρες. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί προσθήκη σε διάφορα είδη «καταπραϋντικών» τσαγιών. Όπως η λεβάντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το vervain για άρωμα στο σπίτι, το οποίο φέρνει φρεσκάδα και μια αίσθηση χαλάρωσης. Οι ενώσεις του βοηθούν επίσης στην εξισορρόπηση των ορμονών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με την ηρεμία των νεύρων. Αυτό το βότανο μπορεί σίγουρα να γίνει φίλος σας σε περιόδους στρες και άγχους!

7. Τσάι με βάλσαμο λεμονιού για οικονομική και γρήγορη ηρεμία

Τσάι με βάλσαμο

Το βάλσαμο λεμονιού είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βότανο είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, ειδικά από τα τσάγια που διατίθενται ακόμη και στο πιο μικρό σούπερ μάρκετ. Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και μας βοηθά να νιώθουμε πιο ήρεμοι και πιο ισορροπημένοι. Μπορεί να προάγει την ηρεμία παρουσία αϋπνίας, ευερεθιστότητας, ημικρανιών, κατάθλιψης και άγχους. Ο ευκολότερος τρόπος για να δοκιμάσετε το βάλσαμο είναι με τη μορφή τσαγιού. Λειτουργεί σχεδόν εξίσου καλά με φυτικά χάπια για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Όπως αναφέρθηκε, διατίθεται σχεδόν σε κάθε σουπερμάρκετ σε εξαιρετικά προσιτή τιμή.

Οδηγήστε το πιο αργά!

Όσο άγχος κι αν σου έρθει στο κεφάλι, προσπάθησε να πετύχεις ψυχική γαλήνη και πίστεψε ότι όλα θα πάνε καλά. Πιστέψτε ότι είναι καλό και φτιάξτε μόνοι σας ένα φλιτζάνι χαλαρωτικό τσάι με ένα από τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω!

>>Για περισσότερα ενδιαφέροντα άρθρα, επισκεφτείτε την ενότητα του ιστολογίου μας!<<

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *